Trackpad nedir?



Ayrıca bir iz çubuğu, hecelenen iz pedi olarak görülen, basıncı yorumlayan ve bir imlecin hareketine çeviren bir kullanıcı arabirimidir . Dizüstü bilgisayarlar düşük faizli ihtiyaç kredisiyaygın olarak trackpad'lerle donatılmıştır ve birçok çizim tableti ve kişisel dijital asistan (PDA) aynı teknolojiyi kullanır. İzleme paneli arabirimine alışması biraz zaman alabilirken, bazı bilgisayar kullanıcıları harekete geçirme için bir izleme paneli kullanmayı tercih ediyor. Birçok izleme paneli ayrıca daha da çok yönlü hale getirebilecek ek programlanabilir fonksiyonlar sunar.
Bir trackpad'in çalıştığı yöntem nispeten basittir. Bir izleme paneli, elektriksel kapasitansta çok ince değişiklikler okuyabilen bir verici ve alıcı ağına sahiptir. Aygıtın yumuşak üst yüzeyine sürüklenen parmak gibi bir topraklama nesnesi elektrik akımını değiştirir. Değişiklik, bilgisayarın okuyabileceği bir sinyale dönüştürülür, bu da imlecin ekranda karşılık gelen hareketiyle sonuçlanır.
Tipik olarak, bir izleme paneli ayrıca kullanıcının ekrandaki nesneleri tıklatmasına ve değiştirmesine izin veren fare düğmelerini de içerir. Birçok parça pedinde, bir nesnenin seçilmesi veya normalde tıklama gerektiren bir işlemin gerçekleştirilmesi için kullanıcının bir trackpad üzerinde keskin bir şekilde dokunabileceği bir “dokunma” fonksiyonu vardır. Çift tıklama işlevini destekleyen işletim sistemlerinde, kullanıcı iki kez tıklanır.
Belirli görevlerin, gezinme gibi izleme alanının farklı bölgelerine programlanması da mümkündür. Bir izleme dörtgeninin belirli bir çeyreğine dokunmak, pencereleri en aza indirgemek, çalışma alanlarını değiştirmek ya da diğer sık ​​yapılan işleri gerçekleştirmek KBB notu düşüklere kredi veren bankalariçin kullanıcının parçası olarak gerekli olan çaba miktarını azaltacaktır. Bir kullanıcı bir izleme paneli kullanma konusunda ustalaştıktan sonra, son derece hızlı ve etkili bir şekilde kullanabilir.
Çoğu trackpad'ler, parmaklar dışındaki şeylerden girdilere cevap vermeyecek şekilde akıllıca programlanır. Pek çok tasarımcı, bu işlevselliği tasarlarken elin avucuna sahipler, çünkü avuç çoğu zaman bir dizüstü bilgisayardaki trackpadin üzerinden geçiyor. Bu özellik, trackpad'lerin piyasaya ilk sunulduğu 1980'lerden beri büyük ölçüde rafine edilmiştir. Sahadaki diğer ilerlemeler, trackpad'leri daha pürüzsüz ve kullanımı daha keyifli hale getirdi ve çizim tabletlerinin ve diğer offshoot teknolojilerinin geliştirilmesine yol açtı.
Bir izleme paneli için alternatif bir isim “ touchpad ” dir. “Trackpad” genellikle Apple tarafından üretilen bilgisayarlarda gömülü olan bu cihazlara atıfta bulunmak için kullanılırken, diğer üreticilerin bilgisayarlarındaki benzer cihazlar için “touchpad” kullanılır. Apple adanmışları bunu takdir etmese de teknik olarak terimler birbiriyle değiştirilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Paylaşılan Bellek nedir?

Bilgisayar Arşivi Nedir?